Κλήδονας
Το έθιμο του Κλήδονα που γιορταζόταν παλιά στις 24 Ιουνίου, τότε που ήταν η γιορτή του Αϊ – Γιαννιού τ’ Αλτρουπιού του Λαμπαδιάρη και του Ριγανά, παρουσίασε ο σύλλογος "ο Μπάλος".
Τότε ανοίγαμε τον Κλήδονα και πηδούσαμε τις φωτιές, "τα κάψαλα", που ανάβαμε στο τρίστρατο της γειτονιάς.
Έθιμα από την εποχή του Ομήρου, σημάδεψαν γενιές ανθρώπων για να περάσουν από τη λατρεία του ήλιου και της θεάς Κληδόνας της μαντικής, στον Άγιο-Γιάννη τα πρώτα χριστιανικά χρόνια.
Πηδώντας τις φωτιές ξόρκιζαν το κακό και μέσα από τον Κλήδονα οι λεύτερες κοπέλες με τη χάρη της θεάς μάντευαν το γαμπρό που θα τους έφερνε η τύχη.
Έθιμα αγαπημένα που έδιναν χρώμα στη ζωή μας με άρωμα άλλων εποχών, αγνών και ανθρώπινων. Όσοι τα ζήσαμε τα αναπολούμε αλλά σιγά - σιγά ο χρόνος τα ξεθώριασε και χάνονται.
Σήμερα αξίζει έστω να τα αναβιώνουμε για να τα μαθαίνουν οι νέες γενιές, γιατί τίποτα δεν χάνεται αν δεν το αφήσουμε εμείς.
Φέτος, ο "Μπάλος", άνοιξε τον Κλήδονα και πήδηξε τις φωτιές για να καούν όπως έλεγαν τότε οι ψύλλοι και οι κοριοί και σήμερα οι κορονοϊοί. Ευχόμαστε ο Αϊ – Γιάννης ο Λαμπαδιάρης να δώσει του χρόνου τα μελλούμενα να είναι πάντα χαρούμενα για όλους μας.
Σταυρούλα Νικέλλη
Γιορτάζει σήμερα, Κυριακή των Μυροφόρων, το μετόχι της Μονής Δαμανδρίου, ο Άγιος Γεώργιος στα Μελαντά. Η εορτή του Αγίου Γεωργίου στα Μελαντά καθιερώθηκε για
Ο «Χορός» είναι μία από τις συνοικίες του Πολιχνίτου. Σε αυτήν οδηγούν τρεις βασικές οδικές αρτηρίες του οικισμού. Ο δρόμος της Κάτω Αγοράς, των Καμένων κα
Σήκω κυρά να στολιστείς να πας ταχιά στα Φώτα που θα βαφτίζουν το Χριστό κι είναι μεγάλη δόξα.
Πρωτοχρονιάς απόγευμα και τα παιδιά, ξεπεταρούδια γύρω στα δώδεκα, δυο μπροστά - δυο π
«Όποιος δεν είναι μερακλής
Υπάρχουν κάποιες παλιές φυσιογνωμίες του Πολιχνίτου, που έφυγαν πια από τη ζωή, αλλά άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα
Η Φλιά ήταν μια αληθινή όαση στον κάμπο του χωριού μας προς την Σκάλα, τώρα μία απλή ταμπέλα το δηλώνει σ
Είναι πράγματα δίπλα μας, τα οποία θέλουν να μιλήσουν κι έχουν να πουν πολλά κι εμείς ούτε τ
Βρισκόμαστε στο χειμερινό ηλιοστάσιο. Ο ήλιος πήγε όσο πήγε, χαμηλά προς το Νοτιά και ξαναγύρισε στον ανή
Δεκαετία του 60. Η μετανάστευση –εσωτερική και εξωτερική- στο αποκορύφωμά της. «Οι Νύφες» του Π. Βούλγαρη