Από Χαρίλαος Κατρακάζας (Executive Chef Sundays Catering)
Ένα εύκολο και πολύ νόστιμο επιδόρπιο της παλιάς εποχής ήταν τα μτζηθρουπτάρια. Η μυτζήθρα υπήρχε σχεδόν σε όλα τα σπίτια του χωριού και οι Πολιχνιάτισσες μαστόρισσες στο άνοιγμα του φύλλου που χρειαζόταν για να γίνουν. Ας δούμε πώς τα έφτιαχναν:
Υλικά για το φύλλο
3,5 κούπες τσαγιού νερό χλιαρό
2/3 κούπας ελαιόλαδο
2 φακελάκια μπέκιν πάουντερ
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Αλεύρι όσο πάρει ώστε να γίνει μαλακή η ζύμη και να μπορεί να ανοίξει.
Υλικά για τη γέμιση
2 κεφάλια μυζήθρα
2 αυγά
4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
Λίγη κανέλα
Άνοιγε το φύλλο η κυρά Μαριγώ, το έκοβε σε σχήμα τετράγωνο και έβαζε μία κουταλιά της σούπας από τη γέμιση. Τα τύλιγε φέρνοντας τη κάθε μύτη του τετραγώνου προς το κέντρο του κομματιού, προσέχοντας να κλείσει καλά μέσα τη γέμιση.
Εκτέλεση
Έβαζε το ελαιόλαδο στο τηγάνι, μετά το τηγάνι στη φωτιά και περίμενε να ζεσταθεί. Μόλις συνέβαινε αυτό, τηγάνιζε με προσοχή τα μτζηθρουπιτάρια μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και από τις δύο πλευρές. Έπειτα τα έβγαζε να στραγγίσουν σε απορροφητικό χαρτί και τα πασπάλιζε με χοντρή ζάχαρη. Η γεύση τους είναι μοναδική.
Παραλλαγή της κυρά-Κατερίνας
Υλικά για τη ζύμη
1 2/3 κούπα νερό χλιαρό,
1/3 κούπα ελαιόλαδο,
1 φακελάκι μπέκιν,
αλεύρι όσο πάρει για να γίνει μαλακή και να ανοίγει
Γέμιση
1 κεφάλι μυτζήθρα,
1 αυγό,
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη,
λίγη κανέλα
Σιρόπι
1 κούπα νερό,
1 κούπα ζάχαρη (αραιό σιρόπι)
Εκτέλεση
Σήμερα η κυρία Κατερίνα Κάγκαλη-Πατατούκου τα τυλίγει όπως τα πουράκια και τα ψήνει σε μέτριο φούρνο για μισή ώρα περίπου.
Όταν τα βγάζει, τα ραντίζει με ανθόνερο και ρίχνει μία κουταλιά σιρόπι στο καθένα. Μόλις το απορροφήσουν, τα περνάει από άχνη ζάχαρη. Και αυτά είναι εξίσου νόστιμα με τα πρώτα.
Η παραπάνω συνταγή υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα