Ξεκίνησαν χθες οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου Αρχαιολογίας για την πανάρχαιη πολιτιστική κληρονομιά του Αιγαίου με τίτλο  “Η Αχελαία κληρονομιά του Αιγαίου στο Ευρασιατικό σταυροδρόμι”, στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή Λέσβου. 

 

κα Βογιατζή-κα Γαλανίδου

 

Το συνέδριο που ξεκίνησε το Σάββατο 25 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως και την Τετάρτη 29 Ιουνίου διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και έχει φέρει στη Λέσβο πανεπιστημιακούς και ερευνητές, στην αρχαιολογία της καταγωγής και εξέλιξης του ανθρώπου, απ’όλο τον κόσμο. Κάτω από το μεγεθυντικό φακό του συνεδρίου μπαίνουν τα πρώιμα παλαιολιθικά ευρήματα που αποκαλύπτει τα τελευταία 11 χρόνια η συστηματική ανασκαφή του Πανεπιστημίου Κρήτης, με επικεφαλής την κα Νένα Γαλανίδου (Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου της Κρήτης) στην τοποθεσία Ροδαφνίδια Λισβορίου με σκοπό να παρουσιαστούν και να συναξιολογηθούν με ομόλογα ευρήματα που θα παρουσιάσουν οι υπόλοιποι σύνεδροι από την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική. Στην τελετή έναρξης του συνεδρίου είχε τη χαρά και την τιμή να παρευρεθεί η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου μας κα Βογιατζή Μαρία. 

 

Συνεδριο

 

Ιδιαίτερης σημασίας γεγονός αποτελεί το γεωγραφικό εύρος των ανακοινώσεων, το οποίο εκτείνεται από την Ιβηρική Χερσόνησο μέχρι την Κίνα και την Κορέα και από την Αγγλία μέχρι την Υποσαχάρια Αφρική, ενώ το χρονολογικό φάσμα των ανακοινώσεων καλύπτει την Κατώτερη Παλαιολιθική Εποχή εστιάζοντας  στην περίοδο εμφάνισης και εξάπλωσης της Αχελαίας τεχνικής παράδοσης. Πρόκειται για μια τεχνολογία κατασκευής εργαλείων που πρωτοεμφανίστηκε στην Αφρική πριν από 1,7 εκατομμύρια χρόνια, εξαπλώθηκε στην Ευρασία, και διήρκεσε για περίπου 1,5 εκατομμύρια χρόνια μέχρι τις 200 χιλιάδες χρόνια πριν από το παρόν. Τα αρχαιολογικά ευρήματα της Λέσβου είναι τα μοναδικά ευρήματα στην Ελληνική αρχαιολογία που ανήκουν στην παράδοση αυτή. Αποτελούν τις αρχαιότερες μαρτυρίες για τη δραστηριότητα προγονικών ειδών του Ανθρώπου στο Αιγαίο.

 

Συνέδριο