Πολιχνιάτικη Μπακλαβού

Από Χαρίλαος Κατρακάζας (Executive Chef Sundays Catering)

Η συνταγή έχει γραφτεί και στο παρελθόν, αλλά πολλοί ήταν αυτοί που την ξαναζητούσαν γιατί είναι μοναδική σε ποιότητα και γεύση. Πουθενά αλλού δεν γίνεται μ' αυτόν τον τρόπο που την κάνουν στον Πολιχν...

Διαβάστε περισσότερα

Ω μα, τι θα φάμε σήμιρα; Γιαπρακέλια, μουρέλιμ’

Από Χαρίλαος Κατρακάζας (Executive Chef Sundays Catering)

Τα αμπέλια πολλά γύρω από τον Πολιχνίτο. Στον Ξηρόκαμπο υπήρχαν τα καλύτερα αμπέλια. Εκεί που υπήρχε αμπέλι, υπήρχε υποχρεωτικά και το πυργέλι (μικρό σπιτάκι ισόγειο τις περισσότερες φορές αλλά και ...

Διαβάστε περισσότερα

Λαδοτύρι και Μυζήθρα Πολιχνίτου

Από Χαρίλαος Κατρακάζας (Executive Chef Sundays Catering)

Και τα δύο είναι εξαιρετικά και ξεχωριστά στη γεύση. Ο τρόπος που γίνεται η μυζήθρα ίσως είναι και μοναδικός σε όλη την Ελλάδα. Το καλό γάλα της περιοχής μας που έχει σχέση με τη καλή διατροφή των ...

Διαβάστε περισσότερα

Το Πασχαλιάτικο αρνί

Από Χαρίλαος Κατρακάζας (Executive Chef Sundays Catering)

Το Πάσχα έφθασε, και σας θυμίζουμε παρακάτω την κλασσική Πολιχνιάτικη συνταγή για το Πασχαλιάτικο αρνί όπως την έγραψε σε παλιότερο τεύχος του Πολιχνιάτικου Λόγου ο συγχωριανός μας και συνεργάτης της ...

Διαβάστε περισσότερα

Tα «γεμάτα» και το «θάσιο»

Από Χαρίλαος Κατρακάζας (Executive Chef Sundays Catering)

Η εικόνα του χωριού μας, του αγαπημένου μας Πολιχνίτου, όλες τις εποχές του χρόνου είναι όμορφη. Απ’ τον Φλεβάρη όμως με τις αμυγδαλιές ανθισμένες τριγύρω του μοιάζει μ’ ολάνθιστο μπουκέτο που σε ξ...

Διαβάστε περισσότερα

To παραδοσιακό ψωμί

Από Χαρίλαος Κατρακάζας (Executive Chef Sundays Catering)

Ο Πολιχνίτος πάντα φημιζόταν για το καλό ψωμί που έφτιαχνε η κάθε νοικοκυρά στο σπίτι της. Όλα τα σπίτια είχαν φούρνο στην αυλή τους, μερικοί φούρνοι ήταν πολύ μεγάλοι και χωρούσαν γύρω στα δέκα ψωμ...

Διαβάστε περισσότερα

Τα μτζηθρουπτάρια

Από Χαρίλαος Κατρακάζας (Executive Chef Sundays Catering)

Ένα εύκολο και πολύ νόστιμο επιδόρπιο της παλιάς εποχής ήταν τα μτζηθρουπτάρια. Η μυτζήθρα υπήρχε σχεδόν σε όλα τα σπίτια του χωριού και οι Πολιχνιάτισσες μαστόρισσες στο άνοιγμα του φύλλου που χρει...

Διαβάστε περισσότερα

Τα λιόκαφτα

Από Χαρίλαος Κατρακάζας (Executive Chef Sundays Catering)

Κρεμασμένα σε γερή κλωστή από τις ουρίτσες τους κρέμονταν στα ανοιχτά παράθυρα του Πολιχνίτου τα λιόκαφτα. Όταν γινόταν η κατεβασιά, διάλεγαν μεγάλα και φρέσκα μπαρμπούνια για να τα κάνουν λιόκαφτα....

Διαβάστε περισσότερα

Μελιτζάνες σκαφούδες

Από Χαρίλαος Κατρακάζας (Executive Chef Sundays Catering)

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και όλα ευωδιάζουν από το δικό του άρωμα.  Οι μπαχτσιέδες φορτωμένοι με λουλούδια και εκλεκτούς καρπούς, τι θες και δεν έχουν μέσα. Κολοκυθολούλουδα, μπά...

Διαβάστε περισσότερα

Χταπόδι με πράσα

Από Χαρίλαος Κατρακάζας (Executive Chef Sundays Catering)

Υλικά:1 κιλό χταπόδι πλυμένο και κομμένο1-2 κιλά πράσα κομμένα σε ροδέλες1 ½ κούπα του τσαγιού τομάτα σπιτική ή τυποποιημένη1-2 κούπες του τσαγιού ελαιόλαδο (κατά προτίμηση)½ φλιτζάνι του καφέ ξύδι ...

Διαβάστε περισσότερα

Σουπιές με μπουρανί

Από Χαρίλαος Κατρακάζας (Executive Chef Sundays Catering)

Για όσους δεν γνωρίζουν, το μπουρανί αποτελείται από πολλά και διαφορετικά αρωματικά χόρτα που τα χρησιμοποιούμε για να φτιάχνουμε και χορτόπιτες.Τα χόρτα αυτά, που βρίσκονται στις εξοχές γύρω από ...

Διαβάστε περισσότερα

Βράσμα, Αλευριά, Ριτσέλ & Μπελτές

Από Χαρίλαος Κατρακάζας (Executive Chef Sundays Catering)

Το καλοκαίρι έφευγε σιγά – σιγά και το Φθινόπωρο ερχόταν ντυμένο με χρώματα έντονα αλλά γλυκά. Χρώματα που ξεκινούσαν από το κίτρινο των κυδωνιών, το ροδοκίτρινο των ροδιών και κατέληγαν στο βαθύ μ...

Διαβάστε περισσότερα

Τραχανάς

Από Χαρίλαος Κατρακάζας (Executive Chef Sundays Catering)

Το αλώνισμα τελείωσε. Το σιτάρι έτοιμο πια βρίσκεται μέσα στις ειδικές για το σκοπό αυτό σακούλες φτιαγμένες στον αργαλειό. Ο Αλωνάρης τελειώνει και μπαίνει ο Αύγουστος, η νοικοκυρά ετοιμάζεται για ...

Διαβάστε περισσότερα

Τα παξμάδια τα σταρένια

Από Χαρίλαος Κατρακάζας (Executive Chef Sundays Catering)

Τα παξιμάδια τα σταρένια ήταν τα αδέλφια του ψωμιού που έφτιαχνε η κάθε νοικοκυρά στο σπίτι της. Κάθε φορά που ζύμωνε, έφτιαχνε και τα σταρένια παξιμάδια. Όταν έπλαθε τα ψωμιά που ήθελε περίσσευε σ...

Διαβάστε περισσότερα

Ντοματάκι & Αχλαδάκι γλυκό

Από Χαρίλαος Κατρακάζας (Executive Chef Sundays Catering)

Το γλυκό του κουταλιού είχε πάντα την πρώτη θέση στα κεράσματα της κάθε νοικοκυράς και αποτελούσε επιδόρπιο στα ομαδικά τραπέζια που έφτιαχναν. Κάθε εποχή είχε τα δικά της γλυκά ανάλογα με τα φρούτ...

Διαβάστε περισσότερα